vrijdag 6 augustus 2021

Crema Catalana

 


Crema Catalana is wellicht het populairste nagerecht van de Spaanse regio Catalonië. Het recept heeft één en ander gemeen met een Franse ‘crème brûlée’, al zijn er opmerkelijke verschillen. Een crème brûlée gaart in de oven, en een crema Catalana laat men opstijven in de koelkast. In mijn versie is de smaak versterkt door toevoeging van de schil van sinaasappel.

extra materiaal:

• een bunsenbrandertje

• crème brulée schaaltjes

• een keukenweegschaal

• een koffiemolen of cutter

• De ingrediënten in dit recept zijn voor 8 personen.

 

La crema catalana es probablemente el postre más popular en la región española de Cataluña . La receta tiene algunas cosas en común con un crème brulée Francés aunque hay notables diferencias . El crème brulée Francés está cocinando en el horno y la crema Catalana se deja reposar en la nevera. Esta es mi version añadiendo a ello el sabor de la naranja.

material adicional :

• un mechero soplete

• recipiente para crema catalana

• una balanza de cocina

• Un molinillo de café o un cortador

• Los ingredientes son para 8 personas .

 

ingrediënten

de crema:

• 12 eieren

• 100 cl melk

• 24 cl room

• 200 g suiker

• 40 g maïszetmeel (maïzena)

• 2 sinaasappelen

• een scheutje Grand Marnier (naar smaak)

• 2 klein kaneelstokjes

• 2 steranijs

• 2 vanillestokjes

het suikerlaagje:

• enkele soeplepels kristalsuiker

• enkele soeplepels bruine suiker

 

Ingredientes

la crema :

• 12 huevos

• 100 cl de leche

• 24 cl de crema

• 200 g de azúcar

• 40 g de maicena ( harina de maíz )

• 2 naranjas

• una pizca de Grand Marnier (al gusto )

• dos palitos de canela pequeños

• 2 estrellas de Anís

• 2 vainas de vainilla

 

Para la capa de azúcar :

• unas cucharadas de azúcar granulada

• unas cucharadas de azúcar moreno


 

bereiding

de crema:

• Meet de hoeveelheid melk en room af en voeg ze samen in een kookpot.

• Spoel een sinaasappel en schil de vrucht met een dunschiller. Doe de zestes in de pot met melk en room, samen met een kaneelstokje en een steranijs. Het vruchtvlees en het sap van de sinaasappel worden niet gebruikt.

• Snij een vanillestok overlangs en schraap er alle zaadjes zorgvuldig uit. Doe de zaadjes en de vanillepeul in de pot.

• Verhit het mengsel op een zacht vuur, zodat alle smaakmakers rustig hun werk kunnen doen.

• Schenk een scheutje Grand Marnier bij de melk. (naar smaak)

• Neem een ruime mengschaal en doe er enkel de dooiers in. Klop ze even los met een garde. (De eiwitten worden niet gebruikt. Bewaar ze voor een andere bereiding.)

• Giet er de suiker bij en klop de twee ingrediënten tot ze goed gemengd zijn. Het hoeft geen bleke ‘ruban’ te worden.

• Voeg de maïzena (maïszetmeel) toe en meng opnieuw.

• Plaats een zeefje boven het eimengsel en giet de warme kruidige melk erdoor. Het steranijs, de kaneelstok en de vanille hebben hun werk gedaan.

• Meng alles kort met de garde en giet de crème terug in de kookpot.

• Verhit de pot op een zacht vuur en blijf enkele minuten ononderbroken roeren met de garde, tot de crème voldoende gebonden is. (Vergelijkbaar met pudding.) Laat de crème heel even ‘bubbelen’ en zet het vuur af.

• Neem de schaaltjes erbij en schenk er de warme ‘crema Catalana’ in.

• Plaats de schaaltjes in de koelkast en laat de crema Catalana een paar uur opstijven.

 

preparación

la crema:

• Medir la cantidad de leche y la nata y añadir todo junto en una olla.

• Lavar y pelar la naranja con un pelador de patatas. Ponga la cáscara en el recipiente con la leche, la crema y la estrella de anís.

• Cortar la vaina de vainilla a lo largo y raspar todas las semillas con cuidado. Ponga las semillas y la vaina de vainilla a la olla.

• Calentar la mezcla a fuego lento.

• Verter un chorrito de Grand Marnier a la leche. (al gusto)

• Tome un tazón grande y agregue sólo las yemas en el. Batir con una batidora. (No se utilizan las claras. Guárdelas para otra preparación).

• Añadir el azúcar y batir los dos ingredientes hasta que estén bien mezclados.

• Agregue la harina de maíz (maicena) y mezclar de nuevo.

• Colocar un colador sobre la mezcla de huevo y verter la leche caliente.

• Mezclar brevemente con la batidora y verter la crema de nuevo en la olla.

• Calentar la olla a fuego lento y continuar batiendo sin interumpir hasta que la crema se ponga espesa. (Igual que en el pudín.) Deje la crema brevemente "burbujear" y saquela de el fuego.

• Sacar los moldes y vertir la cálida 'Catalana crema' en ellos.

• Colocar los moldes en el frigorífico y esperar un par de horas.

 

het suikerlaagje:

• Doe de kristalsuiker en de bruine suiker in een blender, hakmolentje of een koffiemolen en maal de suiker extra fijn. Nu heb je de ideale suikermix om straks voor het krokante laagje te zorgen. Een overschotje kan je bewaren voor later.

 

la capa de azúcar :

• Ponga el azúcar granulado y el azúcar moreno en una licuadora , mini procesador de alimentos o molinillo de café y moler el azúcar extra fino . Ahora usted tiene el mix perfecto para el revestimiento crujiente .

 

de afwerking:

• Vlak voor je wil serveren strooi je een fijn laagje van de suikermix over het oppervlak van het eerste schaaltje met crema. Schud het over het oppervlak en strooi de overtollige suiker telkens in het volgende schaaltje. Ga zo door tot elke portie een suikerlaagje kreeg.

• Smelt de suiker tot een krokant laagje karamel, met behulp van de kleine gasbrander. Hou het brandertje in beweging, zodat het dunne laagje zoet niet zwart blakert.

 

el acabado:

• Justo antes de servir espolvorear una fina capa del mix de azúcar sobre la superficie de la primera bandeja de crema Catalana . Sacudir la superficie y sacar el exceso de azúcar cada vez que sea necesario. Continúe hasta que todas las partes se ecuentren revistidas de azúcar.

• Fundir el azúcar para requérir una capa crujiente de caramelo, con la ayuda del soplete . Mantenga el soplete en movimiento , de modo que la fina capa de dulce no se queme .

 


Laat het smaken!

Buen provecho.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cazuela de fideos con merluza – Stoofpot van Heek

    Riquísima cazuela de fideos con merluza. Se hace también con cazón, caballas, ...